top of page

Kas yra Hatha joga?



Hatha joga yra klasikinė joga, iš kurios atsirado kiti modernesni jogos stiliai. Sanskrito kalboje Hatha reiškia „jėga“, „galia“. Apie kvėpavimo pratimų technikas yra randama budistų ir hinduistų raštuose parašytų pirmame amžiuje, tačiau klasikinė joga išsivystė tik penkioliktame amžiuje.


Pirmasis žinomas tekstas, kuriame minima Hatha joga, yra “Hatha Jogos Pradipika” - senovinis tekstas, kuriame pateikiamas išsamus Hatha jogos praktikos vadovas. XV amžiuje parašyta indų išminčiaus Swami Svatmarama, tekstą sudaro keturi skyriai, apimantys daugybę su joga susijusių temų, įskaitant asanas (pozas), pranajamą (kvėpavimo pratimus), mudras (rankų gestus) ir meditacijos metodus.

Hatha jogos pradipika yra laikoma vienu autoritetingiausių Hatha jogos tekstų ir iki šiol yra plačiai studijuojama jogos praktikų. Jame pabrėžiama fizinio kūno, kaip dvasinio augimo įrankio, svarba, pateikiamos išsamios instrukcijos, kaip naudotis joga siekiant vidinės ramybės, proto aiškumo ir gilesnio savęs supratimo.

Nesvarbu, ar esate pradedantysis, ar patyręs praktikas, Hatha Yoga Pradipika siūlo vertingų įžvalgų ir patarimų, kaip pagilinti savo praktiką ir ugdyti gilesnį ryšį su savo aukščiausiuoju „aš“. Taigi, jei norite patirti transformuojančią jogos galią, šį nesenstantį tekstą tikrai verta perskaityti.


Per šimtmečius daugelis įtakingų jogų padėjo formuoti Hatha jogos praktiką. Viena žinomiausių figūrų – B.K.S. Iyengar, sukūręs Iyengar jogą – Hatha jogos formą, kuri pabrėžia tikslią pozų padėtį ir jogos atributikos naudojimą (jogos kaladėlės, kėdės, pagalvėlės, bolsteriia, gimnastinė sienelė ir kt.), padedantį mokiniams pasiekti taisyklingą pozą, kuri yra pritaikyta pagal kiekvieno kūno galimybes.

Šiandien Hatha joga ir toliau yra svarbi daugelio žmonių kūno rengybos ir sveikatingumo rutinos dalis. Įrodyta, kad ji turi daug naudos fizinei ir psichinei sveikatai, įskaitant geresnį lankstumą, jėgą ir pusiausvyrą, taip pat sumažina stresą ir nerimą. Nesvarbu, ar esate patyręs praktikas, ar tik pradedate veiklą, Hatha joga siūlo daugybę privalumų tiek kūnui, tiek protui. Taigi griebkite kilimėlį ir pasiruoškite ištirti šią senovinę ir įkvepiančią praktiką!

Hatha joga tai šiuolaikinės jogos pradininkė. Pamoka dažniausiai susideda iš trijų dalių: pranajamos (kvėpavimo pratimų), asanų (fizinių pratimų) ir shavasanos (atsipalaidavimo).

Hatha joga yra statiška, todėl puikiai tinka pradedantiesiems. Taip giliau įeinama į jogos praktiką ir palaipsniui išmokstama kaip taisyklingai atlikti jogos pozas.


Joga yra kur kas daugiau negu kūno treniravimosi būdas. Šie pratimai peržengia fiziologines kūno pozų ribas – tai proto, sielos ir kūno praktika. Žodis joga reiškia „jungtis“. Ši praktika siekia sujungti kūną ir protą. To pasiekti padeda trys jogos komponentai: kvėpavimas, pozos ir meditacija.

Asanos arba pozos, - labai konkreti jogos praktikos dalis. Jų esama šimtai. Dar vienas labai svarbus elementas – pranayama, arba kvėpavimo pratimai. Jogos pamokoje pastebėsite, kad kiekviena poza turi savitą pavadinimą. Kiekviena poza turi sanskrito pavadinimą ir jo vertimą į lietuvių kalbą. Palaipsniui pradėsite atpažinti jogos pozas pagal jų pavadinimus ir taip lengviau žinosite kokią pozą atlikti.

Joga yra labai naudinga tiek fizinei, tiek emocinei sveikatai. Praktikuodami jogą, galime pagerinti laikyseną, pusiausvyrą, lankstumą ir jėgą. Treniruodami raumenis stiprinsime atkaklumą ir ištvermę. Praktikuodami jogą paskatiname kūno metabolizmo procesus, sustipriname valią, pakeliame sąmoningumą.



bottom of page