top of page

Kas yra Yin joga?



Yin jogos ištakos yra kilusios iš Hatha jogos tradicijos ir Daoizmo kinų tradicijos: asanos (pozos) paimtos iš Hatha, o mokymas ir filosofija kilusi iš Daoizmo Yin ir Yang principo – priešybių ir pusiausvyros.

Yin joga labai skiriasi nuo kitų jogos stilių. Jos metu asanos (pozos) yra laikomos daug ilgiau nei įprasta kitoms jogos kryptims (nuo 3–10 minučių). Kūno padėtis yra laikoma taip, kad raumenys neįsitemptų ir nebūtų naudojami raumenys

Daoizmo filosofijoje Yin yra kietas, stabilus, nekintantis ir moteriškas savęs ir pasaulio aspektas. Yang yra vyriškas, aktyvus, prisiimantis atsakomybę. Vakaruose mes daugiausiai gyvename Yang kultūroje – ir dauguma jogos stilių irgi tai atspindi. Tai nėra nieko blogo, tačiau tai išmuša mus iš pusiausvyros, ypač jei dažniausiai praktikuojame Yang jogos stilius, tokius kaip Vinyasa ar Aštanga. Per didelis dėmesys Yang aktyviems aspektams gali sukelti nuovargį, pervargimą ir stresą. Mums taip pat reikalinga ir Yin pusė, kuri regeneruoja, atpalaiduoja, atkuria, maitina.

Yin jogos pozos gali atrodyti taip pat, kaip ir Hatha jogos atitikmenys tačiau jos turi skirtingus pavadinimus ir praktikuojamos skirtingai. Yin joga skirta įtempti ir sustiprinti jungiamąjį audinį: sąnarius, sausgysles ir fasciją. Yin joga dar yra žinoma kaip kaulų, sąnarių ir sausgyslių joga.

Svarbiausia, kad Yin jogos pozose nebūtų įtraukiami raumenys, o kuo labiau atsipalaiduoti jose. Ši joga padidina judesių diapazoną ir yra vienas geriausių būdų pagerinti lankstumą.

Nors tradicijos ir linija, kuria remiasi Yin joga, yra kilusi iš seniausių laikų, pati praktika yra gana nauja. Ją aštuntajame dešimtmetyje sukūrė Paulie Zink, atgabenįęs šią praktiką į Šiaurės Ameriką ir Europą. Iš pradžių jis pavadino ją Daoistine joga, ir ji buvo sukurta pagal meridianų energetinę sistemą. Jo pamokose buvo sumaišytos pasyvios ir aktyvios pozos, kad pašalintų užsikimšimus energetinius kanalus. Du jo mokiniai atsisakė aktyvesnių Yin pozų ir pervadino praktiką į Yin joga ir pradėjo vesti pamokas bei treniruotes. Šie studentai, Sarah Powers ir Paul Grilley, sukūrė Yin jogos praktikavimo būdą, kurį praktikuojame šiandien.

Kartais kyla klausimai apie Yin jogą ir jėgos stiprinimą, ypač studentams, kurie nori „treniruotis“. Jie klausia, kaip dažnai jie turėtų praktikuoti Yin, jei nori tonizuoti raumenis. Kai kurie studentai nerimauja, kad jei jie praktikuos tik Yin jogą, jie priaugs svorio arba praras raumenų tonusą. Štai ką apie tai reikia žinoti: praktikuodami Yin neprarasite jėgų. Ir nors jis nėra skirtas stiprinti raumenų jėgą, ji palaiko juos, nes padeda visai struktūrai aplink raumenis ir sąnarius augti sveikiau.

Yin joga nėra skirta pakeisti kitą jogą ar mankštą, o subalansuoti visą Yang energiją mūsų gyvenime. Jei kas nors gyvena labai sėslų (Yin) gyvenimo būdą, jiems nebūtina praktikuoti šios jogos. Vietoj to jiems tikriausiai vertėtų pridėti tam tikrą Yang praktiką. Tačiau tiems, kurie yra aktyvus, reguliariai mankštinasi arba patiria didelį stresą, greičiausiai vertėtų praktikuoti daugiau Yin jogos.

Mūsų kultūroje daugumai gyvenime reikia šiek tiek daugiau Yin energijos. Ši praktika įžemina ir sugrąžins į save.





Yin jogos nauda:


☯ Gerina kūno lankstumą; ☯ Puikiai prižiūri sąnarius ir skatina jų judrumą; ☯ Suteikia Yang jogos pusiausvyrą; ☯ Atveria energijos kanalus kūne; ☯ Paruošia kūną ir protą meditacijai; ☯ Aktyvuoja ir lavina parasimpatinę nervų sistemą; ☯ Padeda išvengti traumų, kurias sukelia įtampa raumenyse ir jungiamuosiuose audiniuose; ☯ Atpalaiduoja viso kūno fascinę įtampą; ☯ Gerina laikyseną; ☯ Skatina geresnį savo kūno suvokimą; ☯ Ramina protą; ☯ Mažina stresą; ☯ Padeda giliai atsipalaiduoti; ☯ Suteikia emocinę pusiausvyrą kūnui, protui ir dvasiai.


Try pagrindiniai Yin jogos aspektai:


1. Vienas iš pagrindinių yin jogos principų yra rasti savo ribą. Tai reiškia, kad pozoje reikia rasti jutimo tašką, kuris nesiekia diskomforto ir neperžengiant savo ribų. Svarbu klausytis savo kūno ir per daug savęs nespausti.

2. Suradę savo ribą, kitas svarbus yin jogos aspektas yra pozos laikymas. Tai leidžia giliau atlaisvinti kūno jungiamuosiuos audinius ir laikui bėgant pagerinti lankstumą ir sąnarių judrumą.

3. Paskutinis yin jogos aspektas – išlikti pozoje nejudant. Tai gali būti sudėtinga, nes dažnai norime judėti ar pakoreguoti savo padėtį, kai esame pozoje ilgą laiką. Tačiau buvimas vietoje leidžia užmegzti gilesnį ryšį su kvėpavimu ir gali padėti ugdyti vidinės ramybės ir atsipalaidavimo jausmą.

Apskritai, yin jogos praktika gali būti puikus būdas subalansuoti aktyvesnius jogos ar fizinės veiklos stilius ir suteikti erdvės savistabai bei dėmesingumui ant kilimėlio ir už jo ribų.





bottom of page